četrtek, 21. marec 2013

Skladiščenje blaga

Kadar so pri transportu razlike v kraju in času, in kadar je potreba po določenih surovinah velika, in je  potrebno zagotoviti večjo količino surovin, je nekako potrebno to blago shraniti, takrat govorimo da gre za skladiščenje blaga. Skladiščenje je hramba blaga za dobiček. 

 
Skladiščenje blaga se opravlja v različnih skladiščih, katera prejmejo proizvode in blago, za končno distribucijo podjetjem ali potrošnikom. Skladišče se imenuje tudi distribucijski center. Skladiščenje  je proces upravljanja, usklajevanja prispelega blaga, kasnejše shranjevanje in sledenje blaga, in končno, distribucija blaga do njihove destinacije. Skladišča delujejo na več načinov. Javno skladiščenje vključuje stranke, ki plačujejo standardno pristojbino za skladiščenje blaga. Zasebno skladiščenje je skladiščenje in poslovanje katerega nadzoruje popolnoma en sam proizvajalec.


Najeta skladiščenja dajejo  možnost večje stabilnosti inventarja. Stranke imajo pogodbo in morajo plačati pristojbine ne glede ali se prostor uporablja ali ne, saj vedno obstaja prostor katerega lahko uporabijo. Skladiščenje blaga in skladišče mora vključevati optimalno izrabo prostora, imeti določene standarde, in urejene certifikate za varno in pravilno shrambo blaga.